Книги, які вже давно в твоїй бібліотеці




     Джейн Остін  (1775—1817) і досі по праву вважається «першою леді» англійської літератури. Її «романи звичаїв» підкоряють ось уже третє століття щирістю, тонким психологізмом, істинно англійським гумором і є обов’язковими для вивчення в коледжах і університетах Великої Британії.







     “Гордість та упередження” — найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін (1775—1817). Закохані серця часом легко долають соціальні бар’єри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості, звичайних непорозумінь, а інколи й упередженості. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розчарування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портретами героїв. Це книга, без якої нині не існувало б, напевно, ні “психологічного” роману, ні “феміністичної” літератури, ні “жіночого” роману загалом.



     Реалістичність змальованих образів і неперевершене відтворення атмосфери старої Англії стали візитівкою британської письменниці Джейн Остін (1775—1817). Її твір “Чуття і чуттєвість” — історії кохання двох сестер Дешвуд: розсудливої Елінор, що завжди зважає на здоровий глузд і норми пристойності, та імпульсивної Маріанни, котра не соромиться палкості своїх почуттів і йде за покликом серця. Такі різні характери і такі ж неоднакові реакції на виклики, які кидає їм доля, але в душі кожної з них не згасає надія на краще майбутнє.





     Сюжет  книги «Емма» є логічно зведеним, проте, можливо трохи затягнутим. Це історія про молоду, багату красуню з високим становищем у суспільстві, хобі якої є сватання своїх знайомих, друзів і сусідів. Джейн Остін відмовляється від класифікації героїв на позитивних на негативних, чим також відрізняється від свого попередника. “Змішані характери” стали основним принципом письменниці в цьому творі.
     Роман “Емма” може привабити читача тим, що в творі наявна тонка іронія і дотепність автора. Джейн Остін іронізує над суспільством провінційного містечка Хартфілд, думки й почуття якого підвладні матеріальним переконанням і на ставлення один до одного впливає соціальний стан, положення у суспільстві.
     Роман спрямований на дорослого читача. На читача, який вже вміє аналізувати, робити висновки і розуміє, чого той чи інший герой діє саме так, а не інакше. На читача, який з задоволенням читає про манери і цінності англійців, про їх світогляд, традиції і проведення вільного часу. В романі ми помічаємо і постійні зустрічі друзів за обіднім столом, і відсилання листів, і пересування на каретах.



     Світ творів англійської письменниці Джейн Остін — світ звичайних чоловіків і жінок, доволі буденний, розмірений і в той же час не позбавлений драматизму. Тонкий психолог і знавець людського серця, письменниця створила надзвичайно виразні й правдиві образи. Її герої — живі люди, з усіма їх достоїнствами і недоліками, здатні і на високі почуття, і на великі помилки.

Коментарі